Reklama
 
Blog | Jiří Zlámal

Canterbury

Nádherné město v anglickém hrabství Kent, které je proslaveno katedrálou a Canterburskými povídkami.

   Canterbury jsem poprvé navštívil roku 2006, ale důvod mé návštěvy byl pouze pracovní a tak jsem bohužel neměl čas na bližší seznámení s tímto městem. Ale už během první návštěvy jsem věděl, že se budu muset vrátit, jelikož jsem byl přitahován atmosférou města. Canterbury je na anglické poměry malé město, má jen kolem 40 000 obyvatel, ale i přesto působí kosmopolitním a multikulturním duchem. Je to hlavně díky univerzitám, kde studují studenti z celého světa. Mezi nejvýznamnější canterburské vzdělávací instituce patří University of Kent a University College for the Creative Arts.

   Toto malebné město není jen sídlem několika univerzit, ale je i útočištěm primase anglikánské církve a canterburského arcibiskupství. A to především díky katedrále, ve které jsou uchovány ostatky Jindřicha IV. a Edvarda IV. a mnoha dalších významných postav anglické historie. Katedrála je také známá jako místo vraždy Tomáše Becketa roku 1170, ale lepší způsob zvolil Geoffrey Chaucer napsáním knihy Canterburské povídky. Minulý rok v zimě jsem konečně navštívil Canterbury v roli turisty, tak jsem si mohl dosyta vychutnat město v plné kráse. Mé první kroky samozřejmě směřovali ke katedrále, která působí ze všech úhlů pohledu naprosto majestátným dojmem. Při vstupu do katedrály jsem byl velice překvapen tím, že všechny vnitřní prostory byly vytápěny a tak jsem byl nucen si vysléknout zimní bundu a promenádovat se jen v triku s krátkým rukávem, což je věc v českých kostelech naprosto nemyslitelná. Na místě, kde dnes stojí katedrála, kdysi stávalo převorství, které povolil postavit král Kentu Aethelbert mnichu Augustýnovi. I přesto, že toto místo je magnetem pro turisty, existují dobrovolné finanční fondy, které čerpají peníze na opravy a údržbu.

   Celá prohlídka katedrály a města Vám může zabrat celé odpoledne a také ubrat spoustu sil. Pokud jste jazykově vybaveni, dobrým místem k načerpání sil je Marlowovo divadlo. Je to jedno z nejznámnějších anglických divadel vůbec. Na své si přijdou jak obdivovatelé Shakespeara, tak i fanoušci novodobých divadelních hvězd, kterou je například Emma Barton. Kapacita je necelých 1000 míst, ale i přesto bych doporučil zakoupení lístků online z důvodů vysoké návštěvnosti. Pondělní komediální večery patří mezi nejoblíbenější. Jestli chcete načerpat nové síly kvalitním domácím anglickým jídlem, dovolím si Vám doporučit Augustine´s Restaurant, který najdete v ulici Longport.

Reklama

   Do Canterbury se můžete dostat po dálnici vedoucí z Londýna do Doveru a pokud budete využívat služeb veřejné dopravy, můžete si zvolit cestu z vlakem či autobusem. Autobus z Londýna je levnější než vlak, ale také pomalejší. Cesta trvá zhruba dvě hodiny.