Reklama
 
Blog | Jiří Zlámal

Výchova dítěte homosexuálním párem

Je dobré pro vývoj dítěte výchova homosexuálním párem? 

   Za prvé, homosexuální páry by měli mít stejné podmínky a práva jako heterosexuální páry. V moderním světě jsou homosexuálové považováni za rovnocenné heterosexuálům, ale občas se najde země, která těmto lidem háže klacky pod nohy. Například takové Polsko. Tam, když se o vás dozví, že jste gay či lesbička, tak máte pomalu stejné problémy jako lidé za komunistického režimu, kteří nebyli ve straně. A v takové zemi nemá ani pomalu smysl diskutovat o výchově dítěte, natož aby se tato diskuze přesunula do arabského světa. Já muslimům nic nezazlívám, je to hold jejich náboženství a když v něco věříte, tak musíte dodržovat určité podmínky daného náboženství.

  Tak pojďme zkusit aplikovat tuto otázku do českéh prostředí. Nejvíce, čeho bych se obával,by byly reakce ze strany spolužáků adoptovaného dítěte. Protože "drby" se nesou v českém prostředí neskutečnou rychlostí, tak by se dítě stalo terčem posměchu ze strany zamindrákovaných spolužáků, kterých bude vždycky dost. Ale i dítě, které by se narodilo heterosexuálním rodičům by to nemělo ve škole vyhrané. Mohlo by být šikanovaným např. kvůli vzhledu či finanční situaci jeho rodiny, což by mělo na jeho vývoj podobný vliv jak na dítě homosexuálního páru. Je to jednoduše riziko života a když se narodíte, tak si nevybíráte, kam a komu se narodíte.

   Traduje se, že dítě potřebuje jak mámu, tak i tátu. Jsou lesbičky schopny suplovat tátu a jsou gayové schopni suplovat mámu? Na tuto otázkuse nedá odpovědět, jelikož každý jsme osobnost a každá osobnost je originál. Když si to aplikuji na moji heterosexualitu, tak i já nebudu tím pravým otcem, jak se říká. A to jen z jednoho jediného důvodu. Jsem technický antitalent, takže nebudu trávit s mým synem celá odpoledne v dílně, protože ho nebudu mít co naučit. Je to totiž taková zažitá představa, že táta tráví se synem spoustu času kutilstvím. Myslím si, že i spousta lesbiček nikdy v životě nedržela kladivo v ruce a nemají potenciálnímu synovi co nabídnout z otázek kutilství. Takže já taky nebudu ten pravý táta, co naučí syna kutilským dovednostem, ale nikdo se nad tím nebude pozastavovat. Ale kdyby se jednalo o lesbický pár, už by spousta lidí argumentovala a přitom by dítě bylo ve stejné situaci. Ale tady samozřejmě nejde o žádné kutilství, to byl jen příklad.

Reklama

   Většina homosexuálních párů získává dítě adopcí a myslím si, že pro dítě je stokrát lepší mít dvě mámy či otce, než mít za rodiče vychovatelky z ústavu. Vychovatelky samozřejmě svoji práci odvádí skvěle, ale není v jejich popisu práce být mámou či tátou. I kdyby to měli v popisu práce, tak by to bylo k ničemu, jelikož dítě si potřebuje vytvořit intimní vztah s rodiči a dítě si nedokáže vybudovat intimitu s vychovatelkou, kterou vidí pár hodin denně a která má na starosti dalších dvacet dětí.

   Doba je moderní a myslím si, že by celá společnost měla zaujmout k této otázce moderní a racionální postoj a hlavně řešit to, co je nejlepší pro dítě a nestarat se o nějaké předsudky. Neříkám, že homosexuální páry jsou lepšími rodiči než heterosexulové, ale i homosexuální rodičové mají určitě co dítěti nabídnout.